Tietoa opettajille ja vanhemmille


Tarinankerronnallinen verkkoroolipelaaminen on nuorten keskuudesta noussut harrastusmuoto, joka kehittää niin sosiaalisia taitoja kuin luovuuttakin. Roolipelaamisella on pitkät juuret, joiden sanotaan alkaneen jo 1900-luvun loppupuolella. Näistä ensimmäisistä roolipeleistä tunnetuin on taatusti Dungeons & Dragons, jota voitaisiin kutsua roolipeli-ilmiön uranuurtajana.
Tarinankerronnallinen verkkoroolipelaaminen eli lyhyemmin vain roolipelaaminen ei kuitenkaan ole lähelläkään nopilla heiteltäviä roolipelejä. Kuten nimikin kertoo, on tarinankerronnallinen pelaaminen enemmänkin vuoropohjaista tarinan kerrontaa itse keksityillä hahmoilla. Tarinoita tuotetaan yhdessä monien muiden pelaajien kanssa.

Useimmilla roolipeleillä on omat fooruminsa tai vastaavat sivustot, joille on helppo kirjautua ja päästä nopeasti mukaan kirjoittamaan yhdessä muiden pelaajien kanssa. Roolipelata voi lähes missä tahansa ja se vaatii vain nettiyhteyden ja alustan, jolla pelata. Jotkut käyttävät chattipalveluita, kuten Discordia tai Skypeä pelaamiseen, ja jotkut suosivat muunlaisia sivustoja kuten foorumeita ja vieraskirjoja. Nykyisin myös sosiaalisen median sovellusten, kuten esim. Instagramin, avulla pelaaminen on yleistynyt.

Roolipelaaminen sopii kaikenikäisille, vaikka joissakin roolipeleissä pidetään yllä tiettyjä ikärajoja pelaajien turvaksi. Roolipelaamista kuitenkin suositellaan useimmiten yli 13-vuotiaille, sillä monet foorumit ja muut palvelut vaativat tiettyä ikärajaa kirjautumisen yhteydessä.

Voiko roolipelaamista käyttää opetuksessa?


Tietenkin voi! Roolipelaamista onkin käytetty opetuksessa joissakin tapauksissa. On olemassa monenlaisia opetuskeinoja, joissa tehdään mielikuvitusharjoituksia. Useimmat harjoitukset kehottavat asettumaan jonkun toisen asemaan - ja siitä on roolipelaamisessakin kyse. Roolipelaamisen avulla voidaan käsitellä rankempiakin aiheita, joita on vaikea käsitellä ilman itselleen luotua hahmoa. Pääasiassa roolipelaaminen on kuitenkin johonkin kuvitteelliseen hahmoon eläytymistä. Tämä onkin mukava ja turvallinen tapa pohtia monia asioita tai sitten vain pitää hauskaa muiden pelaajien kanssa.

©Roperinki 2019-2022