Toinen melko ymmärrettävä nimitys on tekstipohjainen internetroolipelaaminen, joskaan se ei ole ilmaisuna yhtä kuvaava tai tarkka, jättäen esim. taidepohjaiset tarinapelit ulkopuolelle ja luoden virheellisen mielikuvan yhteydestä tekstimuotoisiin videoroolipeleihin.
Roolipelien ylläpitämisestä voi koitua kuluja (esim. sivutila- ja domainmaksut), mutta useimpia pelejä pyöritetään ainoana hintanaan ylläpitäjiensä aika ja vaivannäkö.
Osassa pelejä on sallittua käyttää netistä haettuja valokuvia hahmojen kuvina. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kuvamateriaalin käyttö ilman lupaa voi rikkoa tekijänoikeuslakia. Jos ilmaisia kuvia tarjoavilta sivuilta ei löydy halutun kaltaista kuvaa, kannattaa harkita vakavasti, onko kuvan käyttö kuitenkaan välttämätöntä.
Tarina- ja tekstipohjaisuus jättää aina todella paljon pelaajan omalle vastuulle, sillä kaikki miljöökuvauksesta juoniin täytyy kyetä luomaan itse, mikä tekee tarinaroolipelaamisesta tietyllä tavalla hyvinkin haastavaa. Toisaalta samasta syystä pelaaja on vapaa kirjoittamaan täysin omaan tyyliinsä ja pelaamaan vain sellaisia tapahtumia, joita itse haluaa.
Yleisesti voisi sanoa, että tarinapelaaminen itsessään on melko helppoa, mutta tarinapelaaminen hyvin voi vaatia paljonkin opettelua.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Onko tarinapelaaminen uusi ilmiö?
Kyllä ja ei. Suomeen ensimmäiset tekstipohjaiset internetroolipelit ovat rantautuneet tiettävästi 1990-luvun puolella, minkä jälkeen tarinapelaaminen levisi ja pelimuodot kehittyivät internetin yleistymisen myötä. Tarinapohjaisen roolipelaamisen juuret löytyvät kuitenkin erilaisista vihkotarinoista, joita on kirjoiteltu vuorotellen ja lähetelty myös kirjeitse - jo kauan ennen internetiä!Mitä nimeä tästä harrastuksesta pitäisi käyttää?
Roperingin suosittelemaksi nimeksi on hyväksytty tarinankerronnallinen verkkoroolipelaaminen, eli tutummin "tarinapelaaminen", "tarinaropettaminen" tai "ropettaminen", erotuksena muista internetin roolipeleiksi kutsutuista pelimuodoista, esim. videopeleistä.Toinen melko ymmärrettävä nimitys on tekstipohjainen internetroolipelaaminen, joskaan se ei ole ilmaisuna yhtä kuvaava tai tarkka, jättäen esim. taidepohjaiset tarinapelit ulkopuolelle ja luoden virheellisen mielikuvan yhteydestä tekstimuotoisiin videoroolipeleihin.
Maksaako tarinapelien pelaaminen?
Ei. Jos joku yritää pyytää peliin liittymisestä tai osallistumisesta maksua, kannattaa tällaiset roolipelit kiertää, kyseessä voi olla huijaus. Käytännössä pelaamiseen itsessään taas ei tarvitse muuta kuin ajoittaisen pääsyn internetiin, joten periaatteessa pelata voi myös omistamatta tietokonetta tai älypuhelinta, esim. kirjaston koneilla.Roolipelien ylläpitämisestä voi koitua kuluja (esim. sivutila- ja domainmaksut), mutta useimpia pelejä pyöritetään ainoana hintanaan ylläpitäjiensä aika ja vaivannäkö.
Voiko tarinapelaamisesta olla jotain haittaa?
Todennäköisesti ei, tarinapelaaminen kun ei itsessään sisällä mitään sen ihmeellisempää kuin muutkaan sosiaaliset viihdeharrastukset. Periaatteessa ongelmat ovat samankaltaisia, kuin missä tahansa internetin välityksellä tapahtuvassa harrastuksessa: tarinapelaaminen voi pahimmillaan lisätä nettiriippuvuutta, etenkin jos siihen on taipuvainen jo valmiiksi, ja myös nettikiusaamista on tiettävästi ilmennyt satunnaisesti. Tarinapelaaminen on kuitenkin yleisesti paljon vähemmän koukuttavaa kuin monet muut internetin tarjoamat ajanvietteet, eikä useimmissa roolipeleissä kiusaamista tai muuta häiritsevää käytöstä katsota lainkaan hyvällä.Miten tarinapohjaiseen verkkoroolipeliin liitytään?
Yhtä kattavaa ohjetta ei ole olemassa, sillä pelien liittymisvaatimuksissa on eroja. Käytännössä liittymiseen vaaditaan nimimerkki käytetylle pelialustalle rekisteröitymiseen, sekä pelimaailmaan sopiva hahmo, jolla on kirjoitetut tiedot - jos nämä ovat valmiiksi mietittyinä ja kirjoitettuina, riittää usein roolipelin sivustolla annettujen liittymisohjeiden noudattaminen.Miten hahmotiedot tehdään?
Yhtä oikeaa tapaa luoda hahmo ei ole: yleensä kannattaa aloittaa roolipelin pelimaailmaan tutustumisesta, ja alkaa sen jälkeen pohtia, millaisella hahmolla olisi kiinnostavaa pelata kyseisissä puitteissa. Kun on keksinyt jonkinlaisen idean, täytyy vain alkaa kirjoittaa keksityn hahmon tietoja ylös. Monilla roolipeleissä on myös tarjolla omat hahmolomakkeensa, joiden avulla tietojen jäsentely on helpompaa.Voiko tarinapeliin liittyä esim. jonkin kirjan tai elokuvan valmiilla hahmolla?
Riippuu täysin roolipelistä. Yleensä vain fanipohjaiset pelit saattavat sallia valmiiden hahmojen käytön, mutta on myös fanipohjaisia pelejä, joissa pelataan ainoastaan itsekeksityillä hahmoilla. Kannattaa aina lukea pelien säännöt ja kuvaukset tarkasti varmistuakseen siitä, mikä on sallittua ja mikä ei, ennen kuin alkaa harkita liittymistä - sekä muistaa, ettei muiden kirjoittamia hahmotietoja saa kopioida tai käyttää ilman lupaa!Tarvitseeko hahmoille kuvia, ja mistä sellaisia saa?
Useimmat roolipelit eivät vaadi hahmotietoihin pakollista kuvaa. Jos näin kuitenkin on, on suositeltavinta piirtää hahmo kokonaan itse, tai käyttää esim. kyseisen roolipelin tarjoamia kuvapohjia, jos niitä on tarjolla. Netistä löytyy myös sivustoja, joilla voi muokata ja luoda erilaisia "nukkeja", ja jotkut roolipelit myös linkittävät tällaisia nukkegeneraattoreita omille sivulleen.Osassa pelejä on sallittua käyttää netistä haettuja valokuvia hahmojen kuvina. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kuvamateriaalin käyttö ilman lupaa voi rikkoa tekijänoikeuslakia. Jos ilmaisia kuvia tarjoavilta sivuilta ei löydy halutun kaltaista kuvaa, kannattaa harkita vakavasti, onko kuvan käyttö kuitenkaan välttämätöntä.
Onko tarinapelaaminen vaikeaa?
Kyllä ja ei. Pelaaminen suomenkielisissä peleissä vaatii aina melko hyvää kykyä lukea ja kirjoittaa suomeksi, ja jonkinlaisena minimivaatimuksena on kiinnostus lukea ja kyetä sisäistämään pitkiäkin tekstejä. On myös hyvin tärkeää kyetä tuottamaan riittävän ymmärrettävää tekstiä, ja osata laittaa hahmonsa reagoimaan vastapelaajan kirjoittamiin tapahtumiin. Tarinankerronnallinen pelaaminen ei tapahdu toisia pelaajia vastaan, vaan näiden kanssa!Tarina- ja tekstipohjaisuus jättää aina todella paljon pelaajan omalle vastuulle, sillä kaikki miljöökuvauksesta juoniin täytyy kyetä luomaan itse, mikä tekee tarinaroolipelaamisesta tietyllä tavalla hyvinkin haastavaa. Toisaalta samasta syystä pelaaja on vapaa kirjoittamaan täysin omaan tyyliinsä ja pelaamaan vain sellaisia tapahtumia, joita itse haluaa.
Yleisesti voisi sanoa, että tarinapelaaminen itsessään on melko helppoa, mutta tarinapelaaminen hyvin voi vaatia paljonkin opettelua.
Toimiiko tarinapelien mekaniikka kuten pöytäroolipeleissä?
Yleensä ei. Useimmiten painotetaan pelaajien välistä vapaamuotoista vuorovaikutusta, ei niinkään tarkkoja pisteytyksiä tai nopilla arvottavaa satunnaisuutta.Miten saa peliseuraa?
Kannattaa liittyä valmiisiin roolipeleihin ja tutustua niiden kautta ihmisiin, sillä peliseuraa saa kaikkein helpoimmin sitä itse pyytämällä. Parhaiten muihin tutustuminen ja sitä kautta seuran löytäminen onnistuu liittymällä pelien keskusteluryhmiin, sekä ihan vain aktiivisesti pelaamalla. Usein esim. foorumipeleillä myös on peliseuranhakupyynnöille omat alueensa, joita voi hyödyntää.
©Roperinki 2019-2022